Familjenotiser 1900-tal

OBS. Som icke medlem ser du inte notiserna men kan söka bland alla släktnamn i Supersök.

Visa familjenotiser (för inloggade medlemmar)
Som medlem kan du via knappen komma åt allt + bläddra bland skannade bilder i Dalslänningen, där alla namn ännu inte är registrerade.

Föreningens första stora projekt består av utklippta och fotograferade familjenotiser om födda, vigda, döda, trolovningar, lysningar och nekrologer. Det är klipp ur Svenska Dagbladet 1936-1990 och ur Dagens Nyheter 1967-1990. De är sorterade på efternamn i bokstavsordning och här kan du också hitta bröllopsbilder och mängder med porträttbilder.

Sedan 2013 finns alla dessa över 2 miljoner poster tillgängliga på GFs medlemssidor och sökbara på efternamn! Notiserna i dessa två tidningar var mer rikstäckande förr än man kan tro.

Familjenotiserna från Dalslänningen 1960-1999 är nu färdigmonterade och skannade och nära 10 000 bilder har lagts till databasen. Registreringsarbetet av dessa notiser påbörjades under februari 2017 och i december 2020 är mer än 90 % av materialet digitaliserat och sökbart.

Historik
1936 påbörjades arbetet med att klippa ut annonser och familjenotiser, sortera dem efter familjenamn och klistra upp dem i kronologisk ordning på folioark eller A4-ark – närmare bestämt 200 000 sidor! Sidorna har sedan fotograferats eller skannats och flitiga registrerare – ett 30-tal i hela landet – har sedan registrerat dem så att notiserna blir sökbara på medlemssidorna. Ett fint utvecklingsarbete har också utförts av medlemmar som är duktiga på att utveckla IT-verktyg för registrering och sökning.

Tack vare stora insatser från medlemmar och personal som arbetat med notiserna sedan GF startade, blev det möjligt att från 2013 lägga ut dem på medlemssidorna och de blev sökbara på efternamn.

Ett provexempel på hur arkivbilderna ser ut: provbild klipparkivet