Flyktinglistor 1945/46

SkärmklippFlyktingar 45-46SkärmklippNu har vi påbörjat ytterligare ett digitaliseringsprojekt på GF!

Det handlar om passagerarlistor med alla personer som tog sig till Sverige som flyktingar under åren 1945/46. Det handlar om långt mer än 30 000 människor i skilda åldrar och med en lång rad nationaliteter – polska, tyska, ryska, danska, norska, baltiska, franska, holländska, belgiska med flera – många var judar.

I första hand registrerar vi de fotograferade maskinskrivna passagerarlistorna över dem som till kom till Malmö och ett antal förhörsprotokoll från Kriminalpolisen i Malmös arkiv. Totalt omfattar det materialet drygt 20 000 personer.

Digitaliseringen sker i samarbete med G-gruppen och materialet ingår i GFs stora samling litteratur, passagerarlistor med mera, som har skänkts till föreningen av Gustaf von Gertten. Gustaf kommer även att hålla några föreläsningar under våren och berätta om vad som hände vid den här tiden.

Intresserad av att hjälpa till?
Inom GF har vi utvecklat ett verktyg som gör det möjligt för den som vill att via webben registrera uppgifterna på passagerarlistorna så att de blir sökbara via medlemssidan. Verktyget gör att du som medlem, när det passar dig, hemifrån kan göra en volontärinsats via din egen dator. Passagerarlistorna är maskinskrivna och innehåller namn, ankomstdatum, födelsedatum etcetera.

Läs mer på medlemssidorna under rubriken ”Fler databaser” i menyn.