Välkommen till släktforskardagarna 11-12 september!

Den 11–12 september 2021 går årets släktforskardagar av stapeln. I år är de helt digitala och huvudarrangör är GöteborgsRegionens Släktforskare. Här hittar du släktforskardagarnas hemsida och program och var du kan köpa biljetter.

Under både lördagen och söndagen kan du lyssna till Genealogiska Föreningens föreläsningar. Båda dagarna har vi också en bemannad digital monter där du kan träffa och ställa frågor om föreningen, verksamheten, databaserna eller släktforskning till oss volontärer och styrelseledamöter i föreningen. Årets höjdpunkt är ju när vi träffar trevliga släktforskare i vår monter på släktforskardagarna. Föreläsningsprogram hittar du här. På Genealogiska Föreningens öppna Youtube-kanal hittar du de filmade föredragen och presentationerna.

I Genealogiska Föreningens öppna Youtube-kanal och på hemsidan hittar du mer information om föreningens verksamhet, databaser, våra pågående projekt och släktforskarprodukter som vi har tagit fram och som kan köpas i släktforskarbutiken.

Erbjudanden under släktforskardagarna

Medlemserbjudande: Under 11–13 september kan lösa medlemskap i föreningen för resten av året för endast 100 kr! Du får då tillgång till alla våra databaser, arkiv och bibliotek, 200 filmade föredrag på olika ämnen samt vår medlemstidskrift Släkt och Hävd nr 2021:4. Du köper medlemskap i släktforskarbutiken.

Genealogiska Föreningens medlemmar har tillgång till en rad databaser på medlemssidorna. Under lördagen och söndagen öppnar vi upp ett flertal av dem även för icke medlemmar. Du kan då söka i databaserna Inrikes pass, Familjenotiser i tidningarna SvD/DN (1936-1990), Dalslänningen (1960-1999), Post- och Inrikes tidningar (1760-1859), Götheborgs Nyheter (1765-1848), Lunds Weckoblad (1775-1851), Norrköpings Tidningar (1758-1800), Stockholms Weckoblad (1745-1775) samt Skolmatriklar. På lördag kl 9 har vi den första föreläsningen och då presenterar vi våra databaser och hur man söker i dem.

Filmer att titta på efter släktforskardagarna

Från och med nu till och med den 14 november 2021 kan du som icke medlem avgiftsfritt titta på ett urval av Genealogiska Föreningens 200 filmade föredrag. Du hittar länkarna nedan. De släktforskarkaféer som Genealogiska Föreningen arrangerade den 19 augusti (öppna frågor) och 2 september (att söka en okänd far med DNA – steg för steg) kan du nu som medlem titta på i efterhand på medlemssidorna. Detta gäller även de sex föredrag på släktforskarsymposiet om Lag och rätt som anordnades i samarbete med Riddarhuset den 5 september.

Vi ses på släktforskardagarna!

Varmt välkommen till Genealogiska Föreningens digitala monter!

Genealogiska Föreningen öppnar här några av sina filmade föredrag för dig som deltagare i släktforskardagarna. De är några av totalt 200 filmade föredrag som medlemmar i Genealogiska Föreningen har tillgång till. Mycket nöje!

Björn Axel Johansson – Fotografier i släktforskningen o Svenskt Porträttarkiv
Vid en mycket välbesökt digital temakväll berättade fotohistorikern Björn Axel Johansson om Fotografier i släktforskningen och Peter Heiberg berättade om databasen Svenskt Porträttarkiv. Föredrag vid Genealogiska Föreningen 2021-02-11.

Vid årets sista Släktforskarkafé 2020-11-26 med Olle & Michael kunde man återigen ställa fria frågor och få svar från kafévärdarna Michael Lundholm och Olle Elm eller av någon av de övriga deltagarna. Ämnen som behandlades var: Efterlysningar i Polisunderrättelser. Hur få tag i sjukjournaler för avlidna? Hur hitta domar rörande barnamord i Stralsund, svenska Pommern, på 1760-talet? Rusthållare och ryttare 1500-1600-tal. Var hittar man barnavårdsakter med uppgift om okänd far? Behövdes pass när man reste från Finland till Sverige på mitten av 1800-talet? Sjukdomsnamn. Bouppteckningar och fattigbevis.

Kekke Stadin – Det titelsjuka 1800 talet
Vid Genealogiska Föreningens temadag 2020-10-17 om Kvinnor i släktforskningen hölls tre föredrag. Kekke Stadin, professor i historia, avslutade temadagen med att djupdyka i det titelsjuka 1800-talet – kvinnor och män och visitkulturen.

Mats Johansson berättar om hur du söker i Polisunderrättelser 1878-1947 och vilken information du hittar i dem. Föredrag vid Genealogiska föreningen 2019-12-07.

Michael Lundholm berättar om Ella Heckscher, som släktforskare och aktiv i Genealogiska Föreningen. Föredrag vid Genealogiska Föreningen 2016-10-22.

Eivor Grafsund berättar om hur man kan hitta okända fäder i några externa källor utanför kyrkböckerna. Föredrag vid Genealogiska Föreningen 2018-11-17.

Hans Hanner, projektledare, och Mats Johansson berättar om Genealogiska Föreningens projekt digitalisering av Inrikes pass vid digitala släktforskardagen 2020-10-24. Som medlem i Genealogiska Föreningen får du tillgång till databasen med i dag 385 000 poster (augusti 2021). Indexeringen fortsätter och databasen fylls på löpande.

Mats Johansson berättar utförligt om hur du söker dina soldatanor och vad du kan hitta i arkiven. Föredrag vid Genealogiska Föreningen 2017-09-09.

Vid släktforskarkaféet om att forska i Stockholm 2021-03-25 berättar Thomas Fürth om hur man hittar fastighetsägare, bygglov och kartor och tipsar om om hur man hittar gamla bilder på fastigheter i stan. Malle Caesar presenterar GF:s nya sökbara databas med döda i Stockholm 1745-1776 från Stockholms WeckoBlad. Vid kaféet behandlas frågor om Ostindienfarare, perukmakare Billings okände far som nu blev känd, adressböcker och hur man hittar inflyttade som försvinner i stadens vimmel genom kronotaxeringslängder, register och dagstidningar.

Christer Carmevik berättar om DNA-tester för nybörjare, hur testerna fungerar och vilka bolag som erbjuder vad. Släktforskarkafé vid digitala släktforskardagen 2021-04-17.

Hur gör du när dina DNA-matchningar inte har lagt upp något anträd? Christer Carmevik berättar om en snabb metod för att bygga matchningarnas anträd vid ett digitalt släktforskningskafé på tema DNA som snabbt blev fulltecknat. Föredrag vid Genealogiska Föreningen 2021-01-14.

Thomas Fürth berättar om att forska om fattiga, arbetslösa och fyllon och i vilka källor man kan hitta information. Föredrag vid Genealogiska Föreningen 2017-02-25.