Släktforska om nationella minoriteter lördagen den 20 november kl 11.30 – 16.15

För dig som aldrig tidigare släktforskat eller kommit en bit på vägen, här får du veta vilka källor du kan använda för att ta reda på mer om din släkts ursprung och livshistorier. Gå på djupet bland judar, skogsfinnar och resande!

Boka gratis biljett. Lär dig om databaser, arkiv och få tips på smarta sätt att både söka och tyda källorna. Dessutom får du en inblick i vilka arkiv som är lämpliga att vända sig till för att få kunskap om några av Sveriges nationella minoriteter.

Program

11.30–12.00 Introduktion med Stadsarkivet

Introduktion av Kettil Mannerheim, arkivpedagog Stadsarkivet. Här får du veta vilka arkiv som finns på Stadsarkivet och hur du kan använda dem. Kanske får du också höra en historia om judar i 1600-talets eller 1700-talets Stockholm!
12.00–12.45 Hitta judiska anor
Thomas Fürth, författare till boken ”Judisk släktforskning”, berättar om hur man hittar sina judiska anor i svenska såväl som utländska källor, hur judiska begravningsplatser kan vara en del i detta sökande och hur du använder andra resurser och databaser på nätet. Visste du att så många som 200 000–300 000 svenskar kan ha judiska rötter?
13.00–13.45 Forskning om resande
Arvid Bergman, författare till boken ”Född slav – död fri?” har släktforskat och skrivit om resandefolkets genealogi och historia under 10 års tid. Han tillhör själv den romska gruppen resande. Arvid berättar om hur släktforskningen om resande startade på 1950-talet och hur de kom att bli den mest beforskade romska gruppen, ofta benämnda ”tattare”, ”skojare” eller ”inhemska zigenare”.
14.00–15.00 Paus
15.00–15.45 Vägar till skogsfinnar
Med Jan-Erik Björk, släktforskare och aktiv i föreningen FINNSAM (Finnbygder i samverkan). Han ger tips på vilka vägar man kan söka och om hur han själv forskade vidare på sin pappas sida. Resultatet blev minst sagt oväntat …
15.45–16.15 Släktforskarkafé
Genealogiska föreningen berättar om sitt arbete och bjuder in publiken till att ställa frågor.I samarbete med Stockholms Stadsmuseum och Stadsarkivet.

Föredragen hålls på Stockholms Stadsmuseum, Södermalmstorg, Stockholm.
Gratis deltagande men boka biljett här.
Föredragen filmas och visas senare på Genealogiska Föreningens medlemssidor.