Temadag 25/2 – Historiska marknader och Historiska marknadsdagar

Marknad i Adelöv, mitt emellan Gränna och Tranås (bilden från www.adelov.se)

Missa inte GFs egna hyllning till äldre marknader! Lördagen 25 februari dukar vi upp till en egen vår-vintermarknad med några ”riktiga” marknadsstånd. Kom och var med att skapa marknadsstämning!

Dagen kommer bjuda på småsaker till försäljning, tid och utrymme för fika och socialt umgänge samt intressanta föredrag som skildrar marknader och marknadslivet.

Du som inte har möjlighet att ta dig till GFs lokaler har möjlighet att lyssna på föredragen via zoom.

Som medlem hittar du länken till föredragen på medlemssidan.

Är du inte medlem kan du få länk till mötet om du skriver till boka@genealogi.net senast två timmar före första föredraget – alltså före kl. 9 lördag morgon. Ingen avgift, föredragen är öppna för alla!

Kl. 10 öppnar vi dörrarna till vår egen marknad. Kom och vimla, passa på att handla (läs mer nedan om vad som kommer säljas) samtidigt som du kanske mumsar på en kringla.

Kl. 11 Journalisten Karin Malmsten, ledamot i Sveriges Hembygdsförbunds styrelse och dess lokalhistoriska arbetsgrupp, berättar om Värnamo marknad och marknadslivet på 1800- och tidigt 1900-tal. Karin föreläser via zoom från Värnamo.

Kl. 12 Lunch. Du kan gärna stanna kvar i lokalen under lunchtimmen, vi kommer sälja smörgåsar och fika. Då får du gott om tid att handla och att samtala om hantverk med de duktiga människor som befinner sig på plats.

Kl. 13 Berit Eldvik från Nordiska muséet pratar om Vingåkersdräkten som Kerstin Melin (se även nedan) kommer att bära dagen till ära. Detta blir ett exempel på folkdräkten som finplagg att visa upp på till exempel marknader.

Kl. 14 Mats Johansson och Hans Hanner pratar allmänt om marknaden och dess roll i historien. De visar också med exempel hur du kan använda den nya databasen Historiska marknadsdagar i din egen släktforskning.

Kerstin Melin har tidigare gästat oss, då tillsammans med sin syster Sara Azzam. De har skrivit boken Augustas resa och berättade i ett föredrag om den släkthistoriska bakgrunden till boken, om resan deras anmoder Augusta genomförde och som Kerstin och Sara upprepade i nutid, då med egensydda tidstypiska kläder. https://www.genealogi.net/medlem/filmer/k-melin-augustas-resa/. (Inloggning krävs för att se på videon)

Vi har bjudit in medlemmar och medlemmars vänner att hålla i själva marknaden och du kommer att hitta – förutom ätbart i form av kringlor, kaffe och kaka och lunchsmörgåsar – även hantverk i form av vackra och välgjorda burkar och korgar av näver, handvävda praktiska diskdukar, sydda muggmattor att ställa kaffe- eller tekoppen på och egentillverkade fantastiska hårprydnader.

Och vi välkomnar fler medlemmar till marknadsplatsen. Vad har du som du vill bidra med? Stickar du halsdukar? Bakar du småkakor? Hör av dig till inrikespass at genealogi punkt net och berätta.

Vi bjuder också in dig som vill berätta om marknaden som nära kopplad till ditt eget eller äldre släktingars liv. Hör av dig till oss (samma e-post som i stycket ovan) och berätta. Vi kommer hitta tid för din berättelse!

Låt oss hälsa våren välkommen tillsammans!