Temadag: DNA i släktforskningen (4/3)

Med hjälp av DNA kan man lära sig mycket. Inte minst fungerar det som ett komplement till pappersforskningen, ett verktyg som möjliggör att mysterier kring faderskap och annat kan lösas. Vår temadag om DNA riktar sig till alla som är nyfikna på hur denna nya vetenskap kan användas i släktletandet. Förutom föredragen finns möjlighet att ställa frågor till våra experter och topsa sig på plats.

Det första föredraget hålls av Magnus Bäckmark, Åkersberga, som 2013 gav ut en handbok i ämnet DNA-jämförelse i släktforskningssyfte. Han ger tips på hur man kommer vidare efter att ha tagit ett DNA-test.

Hur kan man bekräfta eller skaffa indicier för att traditionellt kända agnatiska släktlinjer stämmer? Vilka hjälpmedel finns? Vilka är fallgroparna och problemen? Det andra föredraget hålls av Jakob Norstedt som berättar om med- och motgångar vid utredning av bl.a. Stjärna Kopparbergsätten och Gaute Ivarsson i Valen, Hordaland. Jacob är DNA-släktforskare från Örnsköldsvik, och har specialiserat sig på Y-DNA. Han är en av initiativtagarna till SSGG, Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi, och är engagerad i flera stora haplogruppsprojekt med koppling till Skandinavien.

Det sista föredraget hålls av Magnus Tagesson och Leif Persson, Stockholm, som ska berätta om hur de med hjälp av Y-DNA lyckats utröna vem som var fadern till en båtsman född 1798. Magnus arbetar till vardags på IT-avdelningen på Stockholms universitet och Leif som arkivarie på Riksarkivet.

PROGRAM

11.00-12.00
Magnus Bäckmark:
Test av autosomalt DNA (Family Finder) och mtDNA är gjort – vad göra nu?

12.30-13.30
Jakob Norstedt:
Teknik och metodik för utredning av agnatiska släktlinjer med hjälp av Y-DNA

14.00-15.00
Magnus Tagesson & Leif Persson:
Båtsmannen Peter Johansson Runsten var utomäktenskaplig son till Axel Johan Lagerbielke

Fika, kaffe och korv finns till försäljning! Välkommen!