Temadag: Sjukvård och sjukdomar förr samt Regional släktforskardag på GF den 14 oktober kl 10.00 – 15.00

Det händer mycket i GF:s lokaler på Löfströms allé 7 i Sundbyberg den 14 oktober! Temadagens tre föredrag hålls inom ramen för en lokal/regional släktforskardag där sex släktforsknings- och hembygdsföreningar förutom GF informerar om sin verksamhet.

Estlandssvenskt bröllop på Nuckö vid mitten av 1800-talet samt Linje 15 spårvagnslinje med sträckning Norra Bantorget-Sundbyberg 1910-1959

Välkommen att träffa GF och övriga deltagande föreningar, prata släktforskning och träffa andra släktforskare! Du träffar Sundbybergs hembygdsförening, Sollentuna Släktforskare och Bromma Hembygdsförening samt Föreningen Estlandsvenskarnas kulturförening, Family Tree DNA och Judiska Släktforskningsföreningen.

Föreläsningsprogram:

Bild från Corpus Hippocraticum

10.30 – 11.30 Olof Cronberg: Gamla tiders sjukdomsnamn – från gyllenåder till saltfluss. Föreläsning i GF:s lokaler i Sundbyberg.

12.30 – 13.30 Chris Bingefors: Att vårda de sjuka. Hur handskades man med sjukdomar och de sjuka förr? En kort inblick i vårdens utveckling och de arkiv som har uppgifter om vård. Föreläsning via videolänk på zoom.

13.45 – 14.45 Margareta Edqvist: Medevi lasarett, om de intagna på lasarettet. Medevi brunn, Nordens äldsta kurortsanläggning, dit har människor rest i flera århundranden för att bota sina krämpor, sjukdomar eller för att rekreera och roa sig. Denna föreläsning kommer inte direkt handla om brunnsgästerna utan om de antagna på lasarettet. Föreläsning i GF:s lokaler i Sundbyberg.

Två av föreläsarna håller sina föredrag i GF:s lokaler men samtliga föredrag kan ses via videolänk på zoom. Är du medlem i GF hittar du zoom-länk på GF:s medlemssidor. Du som inte är medlem kan anmäla dig på boka@genealogi.net senast dagen innan mötet så mejlar vi möteslänken.

Gratis entré till den lokala/regionala släktforskardagen och till föredragen.
Ingen föranmälan behövs.

GF:s bibliotek, arkiv och forskarsal med datorer (som har de släktforskningsprogram du behöver) är öppna för besökare. Du kan köpa kaffe/te med bröd till självkostnadspris och lunchrestaurangen Savannah finns i kvarteret, Lövströmsvägen 8 (öppet 12-16).

torsdag den 19 oktober klockan 18.30 – 20.00 har vi ett uppföljande släktforskarkafé på Zoom, där deltagarna kan ställa ytterligare frågor till föredragshållarna. 

Välkomna!