6:e Släktforskarseminariet

Efter att ha varit inställt 2021 genomförs nu 6:e Släktforskarseminariet 22 januari 2022. Vi breddar detta år seminariet genom att denna gång inte presentera forskningsresultat utan istället diskutera olika problem i samband med att publicera DNA-resultat.

Seminariet genomförs på Zoom och börjar 13.00 och avslutas senast 16.00. Pauser kommer att läggas in. Medlemmar kan hämta länk länk på medlemssidorna och icke-medlemmar kommer att kunna köpa biljett i Släktforskarbutiken. Seminariet kommer att spelas in och finnas tillgängligt på medlemssidorna för GFs medlemmar.

Seminariet genomförs som en paneldiskussion mellan några GF-medlemmar som särskilt satt sig in i frågor som har och göra med publicerings av DNA-resultat. Panelen består av Magnus Bäckmark (förhinder), Christer Carmevik, Eva Dahlberg, och Per-Olof Åstrand. Efter att panelen inlett kommer deras inlägg att kommenteras bl.a. av Mats Ahlgren (Vällingby). Det kommer också att finnas möjlighet att som mötesdeltagare göra inlägg i diskussionen. Paneldiskussion modereras av Michael Lundholm (Vällingby) och Olle Elm (Lindome).

Publicering av DNA resultat rymmer särskilda problem jämfört med pappersforskning:

 • Hur ska man bevara DNA-resultat till eftervärlden?
 • Hur ska man källhänvisa DNA-resultat?
 • Är det rimligt att publicera DNA-resultat utan några som helst källhänvisningar?
 • Vad kan vi lära oss från det enklaste fallet där en eller flera matchningar understödjer pappersforskningens resultat om en gemensam ana? Hur ser en bara norm ut för publicering av sådana resultat?
 • Vilka problem uppstår när någon matchning vill vara anonym i samband med publicering?
 • Rymmer DNA-publicering av resultat där exempelvis okänd far identifierats andra etiska överväganden än om problemet hade lösts med pappersforskning?
 • Är det rimligt att publicera DNA-resultat där uppgiftslämnare är anonyma?

  Magnus Bäckmark (Åkersberga) är riddarhusgenealog och redaktör för Släkt och Hävd samt Svenska släktkalendern. Han har författat handboken »Genvägar. Praktisk handledning till DNA-jämförelse i släktforskning«.
  Christer Carmevik (Skogås) organiserar GFs släktforskarkaféer med DNA-tema och introducerar där olika verktyg för DNA-släktforskning.
  Eva Dahlberg (Jönköping) är vice ordförande i Föreningen för datorstöd i släktforskningen (DIS).
  Per-Olof Åstrand (Trondheim) är redaktör för GFs nya digitala tidskrift Släkthistoriska studier.
  Mats Ahlgren (Vällingby) drog redan 2011 igång GFs aktiviteter inom DNA-släktforskning och har en bred erfarenhet av DNA-släktforskning.

  Seminariet filmades (zoom) och kan ses här.
  Chatten från seminariet hittar du här.
  Paneldeltagarnas bilder hittar här:
  Christer Carmevik
  Eva Dahlberg
  Per-Olof Åstrand