Hvar 8 dag – nytt namnregister!

GF har som gåva från vår medlem Boo Jonsson mottagit 31 inbundna årgångar av den illustrerade veckotidningen Hvar 8 dag. Gåvan består dessutom av en egenhändigt framtagen namnlista på de 45 590 porträtt som förekommer i de 31 årgångarna!

Som ett första steg finns nu namnförteckningen med sidhänvisning publicerad på vår webbsida under menyrubriken ”Släktnamn”. Där går det att leta efternamn i bokstavsordning men det går också bra att söka namn via sökrutan på vår startsida. (Observera att vid många träffar måste man klicka på ” äldre inlägg” för att komma åt fler träffar). Nästa steg är att vi ska skanna in, i första hand porträtten, och placera dem i en databas på medlemssidan kopplad till namnregistret. Finns det intresserade volontärer som vill hjälpa oss med skanningen så hör gärna av er till GFs expedition.

TIPS vid sökning av bilder i samlingen av Har 8 dag i vårt bibliotek: Om en bild inte hittas på den sida som anges i webbregistret, kontrollera då samma sida i angränsande års tidning. De inbundna årgångarna löper nämligen från 1 oktober till sista september nästföljande år.

Tidningen Hvar 8 dag gavs ut mellan 1899 och 1933. Varje nummer innehöll många biografiska notiser och högkvalitativa porträtt på personer som avlidit, fått utmärkelser eller fyllt jämna år, vilket gör tidningarna särskilt intressanta för släktforskare som vill fördjupa sig. I övrigt innehåller tidningarna artiklar om dåtida nyheter och viktiga händelser inom vetenskap och kultur från Sverige och andra delar av världen. Totalt finns cirka 60-70 000 bilder kopplade till dessa notiser. De inbundna årgångarna löper från 1 oktober till sista september nästföljande år. Endast ett nummer ett saknas i samlingen – nummer 1 – om någon har tillgång till detta nummer så hör gärna av er. Det vore fantastiskt att få komplettera registret med första årgångens uppgifter.