Lite om apotekaren Samuel Perman och ännu fler namn i namnregistret!

”Barometern” för Inrikes pass namnregister har idag stannat på 17 925 poster. Vissa namn dyker upp en gång, andra flera gånger. De som dyker upp ofta är genomgående personer som reste i sitt yrke. Som till exempel den berömde Samuel Perman.

Vet du vem Samuel Perman var? Inte? Jo, han var en viktig person i Östersunds tidiga historia. Släktforskarföreningen i Östersund, Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare, hade tidigare sina lokaler på Samuel Permans gata. Perman var apotekare men också en temperamentsfull och färgstark man i stadens styre.

Östersund grundades 1786 av Gustaf III. När Jämtlands län inrättades 1810 blev Östersund dess residensstad. Men staden växte till en början långsamt och 1820 hade man inte mer än 400 invånare. När stadens historia beskrivs på kommunens egen hemsida ostersund.se så lyder rubriken: ”Östersund, en laglös håla i vildmarken”. Om Samuel Perman står det på samma sida: ”Östersundsapotekaren Samuel Perman, som vid sidan av apotekssysslorna också var ordningsman, domare, åklagare och straffexekutor under åren 1807-1830 hade bråda dagar. Han sågs ofta inspektera gatorna. Ertappade han någon småtjuv kunde han släppa honom, efter några vinande rapp med sitt bamburör, med orden Stjäl i Ås, stjäl i Brunflo, stjäl på Frösön och stjäl i helvete, men stjäl inte i Östersund!”

Det är spännande att se Samuel Perman dyka upp i passjournalerna. Kristinehamns passjournal som nu har indexerats hela perioden från 1812 till 1821 upptar Samuel Perman inte mindre än fyra gånger och hans hustru en gång. Denne man som hade ”bråda dagar” i Östersund hade även tid till resor. Han bär i passjournalen titeln fältapotekare, en militär titel. Passjournalerna visar hans resor i yrket, ger ökad kunskap om denne färgstarke man i Östersunds tidiga historia och väcker en nyfikenhet. Vad var en resande apotekares ärenden under tidigt 1800-tal? Var Perman ute i militära ärenden? Sålde han örter från Jämtland? Sålde han eget framställda farmaceutiska preparat? Var hans hustru ute i hans ärenden eller i egna?