Kom till GF på släktforskningens dag 16 mars

Lördagen 16 mars är det släktforskningens dag och självklart är du då hjärtligt välkommen till GF på Anderstorpsvägen 16 i Solna. Lokalerna är öppna mellan 11 och 15 och då kan du lyssna på spännande föredrag.

Det kommer att anordnas visningar av samlingarna, det kommer att finnas CD och böcker till salu, både egenproducerat material och från andra. Det kommer att berättas om GF:s pågående projekt och vad som händer både nu och senare. Naturligtvis kommer det att finnas tid för att tala om släktforskning under trivsamma former.

Det blir två spännande föredrag:
 
  • 11.30 Jan Appelquist – Präster i släkten? Om dessa finns det en hel del publicerat. Herdaminnen är det främsta stället, men inte ens dessa är alltid lätt att hitta rätt bland. Här får du grunderna kring hur du hittar uppgifter om präster och vad du kan hitta i herdaminnen.
 
  • 13.00 Urban Sikeborg – Tiderna igenom har genealogiska fantasier och till och med förfalskningar varit ett historiens ogräs. Även i Sverige har många lärda och respekterade män med mjölpudrade peruker lagt ner stor möda på att producera släkttavlor utan grund i verkligheten, och uppgifterna från dessa glädjegenealogier går nu igen i tusental på nätet. Så varför var det så viktigt att ha en god börd? Vad var egentligen syftet med äldre tiders släkttavlor, hur användes de för att skaffa sig personliga fördelar? Vilken roll spelade vår tidigare hederskultur i äldre släktforskning, med tanke på att det i kyrkböcker och domböcker hela tiden framhålls att personer är ärliga eller hederliga – och hur hanterade man förekomsten av en icke hedervärd person i genealogierna?

Alla är hjärtligt välkomna! Ta gärna med några av era vänner, både som är intresserade av släktforskning och de som kan bli, dagen blir en upplevelse.