Släktforskarcafé om DNA – verktyget GDAT – i GF:s lokal på Löfströms allé 7, Sundbyberg, torsdagen den 3 november kl 17.45  (OBS tiden!)

Vi kommer att få höra om verktyget GDAT (Genealogic DNA Analysis Tool) och dess möjligheter. Henrik Liljegren berättar om ett verktyg som hjälpt honom mycket i hans DNA-släktforskning. Säkert finns det tid för frågor både om GDAT och DNA-släktforskning i allmänhet efter Henriks genomgång. Christer Carmevik leder mötet.

Så här beskriver Henrik vad vi kan förvänta oss.
”Jag kommer att berätta och puffa lite för användningen av en DNA-applikation som heter GDAT av den enkla anledningen att den har hjälpt mig väldigt mycket i min egen DNA-släktforskning. Jag ser mig alltså inte som en fullständig expert på verktyget utan mer som en entusiastisk användare som gärna tipsar andra i den mån jag kan. Dels kommer jag att demonstrera utifrån min egen databas vilka de huvudsakliga komponenterna är och hur de kan hjälpa oss framåt, dels kommer jag att ge en kort steg-för-steg-introduktion till hur man kommer i gång med applikationen.”

I korta drag använder sig GDAT av autosomalt DNA som laddas ner från olika testföretag (t ex MyHeritage, 23andMe och Family Tree DNA) av användaren för att bygga en lokal databas i den egna datorn. Databasen erbjuder i nästa steg en samkörning av data (från olika företag och för olika testpersoner), sökmöjligheter, möjligheter att systematiskt annotera och koppla kromosomsegment till gemensamma anor. De trianguleringar, överlappande kromosomsegment och gemensamma träffar som företagen identifierat kombineras och tas till vara på ett kraftfullt sätt i verktygets kromosomläsare. En och samma databas hanterar multipla DNA-kit (kallas profiler) och den fungerar också som lagringsyta för anteckningar om varje enskild träffperson, samt profilernas och träffpersonernas antavlor.

GDAT förutsätter DNA-testning och inloggning hos ett eller flera testföretag (dock ej Ancestry). Medan själva applikationen är gratis förenklas överföring av data av Tier 1-abonnemang för bästa resultat vad gäller GedMatch-data, DNAGedcom-abonnemang för bästa resultat vad gäller FTDNA, liksom tillgång till verktygen Pedigree Thief och One2Tree.

Läs gärna på lite i förväg och installera gärna GDAT på din dator (finns för Windows, Mac och Linux): GETGMP.COM.

Varmt välkomna till Genealogiska Föreningens släktforskarkafé torsdagen den 3 november kl 17.45. Vi öppnar portarna klockan 17 och du kan då handla i vår släktforskarbutik och botanisera i vårt stora bibliotek.